Valitse sivu

Leimautumisen pelko ja häpeä estävät psyykkisesti sairastuneen lähipiirin hakemasta apua. 9.10. Ilonan päivänä vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää. Mielenterveysongelmiin liitetään vieläkin kielteinen leima.

Silti esimerkiksi 20 % 15-65 vuotiaista sairastuu psyykkisesti ja puolella suomalaisista on riski sairastua jossain vaiheessa elämäänsä. Jokaisella sairastuneella on omainen tai useampia, joita tilanne koskettaa. Leimautumisen pelossa moni psyykkisesti sairastunut ja heidän lähipiirinsä yrittävät pärjätä yksin kriisistä, jonka läheisen sairastuminen synnyttää. Sairastuneen läheiset kokevat usein musertavaa huolta, surua, epätoivoa ja häpeän ja syyllisyyden tunteita. Jos omaisilla ei ole ketään kenelle puhua tunteistaan, he ovat vaarassa sairastua itse. Työssämme olemme tavanneet omaisia, jotka ovat olleet vuosia psyykkisesti sairastuneen rinnalla kulkijoina. ”En ole koskaan kertonut kenellekään, siitä miten meillä oikeasti menee, ennen kuin nyt.” he sanovat.

Kun mielenterveys huolestuttaa tai muuttuu mielensairaudeksi, tulisi asiasta voida puhua yhtä avoimesti, kuin kysymyksessä olisi mikä tahansa sairaus. Vain avoimuutta lisäämällä voidaan lisätä totuuteen pohjautuvaa tietoa ja tiedon kautta lisätä psyykkisesti sairastuneiden ja mielenterveysomaisten mahdollisuuksia saada apua ajoissa tilanteeseensa. Puhuminen on ensimmäinen askel kohti parempaa mielenterveyttä. Vertaistuen merkitys mielenterveysomaisten voimaantumiseen on valtava, sillä silloin omaiset ja läheiset huomaavat, että samassa tilanteessa on muitakin ihmisiä, että he eivät ole enää yksin. Psyykkisesti sairastuneen omaisilla ja lähipiirilläkin on oikeus voida hyvin läheisen sairastumisesta huolimatta.

Meidän sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulee ottaa jokaisen asiakkaan kohdalla puheeksi hyvinvoinnin kokonaiskuva, johon lähipiiri myös kuuluu. Huomioimalla omaiset voimme vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin ja vähentää pelkoa ja häpeää, jotka leimautumiseen liittyvät. Leimautumisen pelkoa ja häpeää voimme kaikki vähentää osoittaa toisillemme hyväksyntää ja myötätuntoa, sillä voimme näin pelastaa toisen päivän tai jopa elämän.  Kysytään toisiltamme mitä sinulle kuuluu ja autetaan ja rohkaistaan lapsia, nuoria ja toisiamme ottamaan vaikeat asiat puheeksi osoittamalla hyväksyntää ja myötätuntoa. Otetaan huoli puheeksi, jotta mielenterveys rakentuu sanoiksi. FinFami Satakunta ry tarjoaa psyykkisesti sairastuneiden omaisille ja läheiselle tilaa ja aikaa ottaa huoli puheeksi ja sanoittaa mielenterveyteen liittyviä haasteita.

 

Elina Uusivuori, toiminnanjohtaja

FinFami Satakunta ry

p.044 5454 628

[email protected]

www.finfamisatakunta.fi

Lisätiedot ja yhteydenotot

Elina Uusivuori
Elina Uusivuori

toiminnanjohtaja

p. 044 5454 628
[email protected]

Pin It on Pinterest