Valitse sivu

Tiesitkö, että joka neljäs lapsi elää perheessä jossa vanhempi on sairastunut psyykkisesti.

Jopa 25 % suomalaisista lapsista ja nuorista on lapsiomaisia. Vanhemman mielenterveyden häiriöt aiheuttavat huolta, häpeää ja yksinäisyyden tunteita.

Osa lapsiomaisista huolehtii vanhemmastaan ja perheen arjen sujuvuudesta.

Heistä tulee nuoria hoivaajia.

Lapsi ei saa koskaan joutua omaishoitajan rooliin.

Tarvitsemme avoimuutta ja toimintaa häpeän poistamiseksi mielenterveysongelmien ympäriltä, jotta lapsi uskaltaa kertoa perhetilanteestaan ja luottaa toisiin aikuisiin. Lapsen ei pidä pärjätä yksin.

On aikuisten tehtävä tukea lasta, olla kiinnostuneita lapsesta ja lapsen arjesta sekä hyvinvoinnista ja puuttua tilanteisiin, joissa huomaa, ettei lapsella ole kaikki hyvin.

Lapsiomainen kokee huolta, hätää, häpeää, peloa ja turvattomuutta, mutta myös uupumusta aivan kuten aikuinen. Lapsella ei kuitenkaan ole elämänkokemusta tai aina ymmärrystä vanhemman sairaudesta tai siitä, miten sairaus vaikuttaa vanhempaan. Lapsi ajattelee usein, että vanhempi käyttäytyy oudosti tai on vihainen ja väsynyt, siksi, että hän (lapsi) on tehnyt jotain pahaa. Vanhemman mielenterveysongelmat eivät koskaan ole lapsen syy. 

Tänään 20.11.2019 vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla, perhetaustastaan riippumatta, oikeus turvalliseen lapsuuteen ja nuoruuteen, hyvään elämään sekä kasvuun omaksi itsekseen. Näe lapset ja nuoret lähelläsi, he ovat arvokkaita.

Mitä mieltä sinä olet? Keskustele. #äläsuljesilmiäsi #lapsiomaiset

Kuvateksti: Joka neljäs lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. #äläsuljesilmiäsi #lapsiomaiset 

Kuvassa lapsi oven edessä, kuvaaja FinFami ry.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot

Elina Uusivuori
Elina Uusivuori

Toiminnanjohtaja

p. 044 5454 628
[email protected]

Pin It on Pinterest