Valitse sivu

Kaikki tunteet ovat sallittuja

Kampanja ollut sosiaalisessa mediassa perjantaina 17.4.2020

 

Mielenterveysomaiset ja -läheiset uupuvat usein itse huolehtiessaan psyykkisesti sairastuneesta tai oirehtivasta läheisestään.

Oloa huonontavat jatkuva huoli sairastuneesta sekä ahdistus ja turhautuminen siitä, ettei omaisella ja läheisellä ole välttämättä keinoja auttaa sairastunutta. Tai omaiset ja läheiset ovat tehneet kaikkensa, mutta sairaus tai oireilu ei siitä huolimatta hellitä.

Pitkänkin hyvän jakson jälkeen voi tulla putoaminen kiihtyvällä vauhdilla huonompaan.

Omaiset ja läheiset alkavat pelätä seuraavaa alamäkeä,

tai seuraavaa itsemurhayritystä.

Huolen, ahdistuksen, pelon, turhautumisen ja surun kanssa eläminen on raskasta. Jo nämä tunteet pitkäänjatkuvina tuovat omaisille ja läheisille fyysisiä oireita. Selkää kolottaa, päätä särkee, kehossa on jatkuvasti jotain oireilua. Jatkuva varuillaan olo ja stressi uuvuttavat.

Huoli ja hätä ei ole heikkoutta vaan ihmisen normaali reaktio epänormaaliin tilanteeseen.

Usein psyykkiseen oirehtimiseen liittyvät myös päihteet. Tällöin omasta kodista voi helposti tulla paikka, jossa kokee äärimmäistä turvattomuutta ja hätää.

Kriisiapua hakeneista omaisista useat eivät ole uskaltaneet puhua kenellekään muulle siitä, mitä heidän kotonaan tapahtuu. Olemme kohdanneet omaisia, jotka ovat joutuneet niin henkisen kuin fyysisenkin väkivallan uhreiksi.  Tällöin omaisen ja läheisen mieli särkyy. Huoli on suuri koko perheestä.

Jos tunteet rankoista kokemuksista jäävät lukkoon ihmisen sisälle, eikä niitä ole turvallista kokea, se traumatisoi pitkäksi aikaa.

On tärkeää hakea apua ajoissa kun huoli toisen mielenterveydestä tai omasta jaksamisestaan herää.

FinFami Satakunta ry antaa kriisiapua luottamuksellisesti numeroissa 044 303 6282 ja 044 5454 628 arkisin: 9-15.

Puhuminen auttaa ja samalla teemme palveluneuvontaa ja etsiväätyötä löytääksemme omaiselle oikean auttavat tahot ja keinot omaista ja läheistä kuunnellen, jotka voivat auttaa parhaiten hänen tilanteessaan.

Jokainen tuntee oman tilanteensa itse parhaiten, joskus tarvitsee vain peilin toisesta ihmisestä, jotta osaa löytää itselleen oikeat keinot.

Puhuminen ja avun hakeminen on rohkea teko ja se voi pelastaa ihmishenkiä.

Otetaan huoli puheeksi, niin häpeä pienenee.

Älä jää yksin.

 

Jos kriisi puhkeaa viikonloppuna Mieli ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111 palvelee myös viikonloppuisin ja pyhäpäivisin, tai jos on henkeäuhkaava hätä, yleinen hätänumero on 112.

kriisipuhelin: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua

 

 

Kuvateksti:

Oletko huolissasi läheisesi mielenterveydestä tai omasta jaksamisestasi psyykkisesti oirehtivan läheisenä?

FinFami Satakunta ry:n asiakkaista eli omaisista ja läheisistä 97 % koki turhautumista, 94% huolta ja ahdistusta, 91% epätoivoa ja 88% pelkoa.

Kaikki tunteet ovat sallittuja. Pitkään jatkuneena negatiiviset tunteet voivat kuitenkin rasittaa omaisen tai läheisen omaa mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Älä jää yksin. Huoli puheeksi, mielenterveys sanoiksi.

p. 044 303 6282 tai p. 044 545 4628

Kenelle?

Mielenterveysomaiset

Kaikki, jotka tarvitsevat keinoja arjen hyvinvoinnin ylläpitämiseen

Milloin?

Alkuperäinen kampanja julkaistu Facebookissa 14.-26.4.2020

Tarkoitus?

Mielenterveysomaisten kokemaa -kampanja tuo esiin omaisten kokemuksia tuesta ja avusta, joita he ovat FinFami Satakunta ry:ltä saaneet. Voit ammattilaisena käyttää kampanjan tietoja asiakastyössäsi, kun ohjaat omaisia avun piiriin. Jos läheisesi tarvitsee apua tai tukea mielenterveys-omaisena tai -läheisenä, voit viedä heille tietoa tarjoamastamme tuesta. Omaiset eivät jää yksin.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoa toiminnasta tai mielenterveysomaisten edunvalvonnasta, ota yhteyttä

Elina Uusivuori

p.044 545 4628

[email protected] 

Pin It on Pinterest