Valitse sivu

OLKA-pistetoiminnalla järjestö ja diakoniatyön ydin esiin!  Kohtaamisia, kuulluksi ja nähdyksi tulemista sekä mahdollisuus toivonkipinään hankalissakin elämäntilanteissa.

OLKA-piste on toiminut Satasairaalassa jo vuodesta 2019. Jo tuolloin sairaalan oma konsepti rikkoi rajapintoja, kun 3. sektorin toimintaa voitiin esitellä sairaalamiljöössä. Sairaalassa on voinut esitellä yhdistystoimintaa OLKA-pisteen teemapäivissä. Lisäski OLKA-konsepti on tukenut kokemustoimijuutta ja vapaaehtoistoimintaa, antamalla mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistoimintaa, mutta myös toimia kokemustoimijana esimerkiksi kehittämisryhmissä.

MieliOLKA

Nyt OLKA-konsepti on ensimmäisenä Satakunnassa rantautunut myös perusterveydenhuoltoon ja viimeisimpänä aukesi uudessa Satapsykiatriassa MieliOLKA -piste S-rakennuksen aulaan. MieliOLKA-piste on ensimmäinen laatuaa Suomessa.

MieliOlka-konseptia on kehitetty yhteistyössä sairaalan ja järjestötoimijoiden kanssa jo useamman vuoden. Viime vuosina mukaan tuli myös seurakunta. MieliOLKA-piste kunnioittaa perus OLKA-konseptia, vaikka siihen tuodaankin tiedon välityksen lisäksi aitoa järjestölähtöistä kohtaamistoimintaa sairaalaan tulevien ja sairaalassa olevien ihmisten sekä myös ammattilaisten kanssa. Lisäksi toimintaa kehitetään  asiakkaiden ja heidän läheistensä toiveista käsin. OLKA-toiminta mahdollistaa uudella tavalla rajapinnat ylittävää yhteistyötä ja yhteistoimintaa 3. sektorin ja hyvinvointialueen välillä, josta hyötyvät ihmiset jotka tarvitsevat apuamme.

Järjestön edustajana toivoisin näkeväni tulevaisuudessa yhteistyötä myös sairaalassa työskentelevien ammattilaisten ja järjestö- ja diakoniatyön ammattilaisten välillä. Tiedon välitys myös ammattialiselta ammattilaiselle on erityisen tärkeää. Tällöin pystymme palvelemaan asiakkaita ja kohderyhmiämme entistä paremmin.

Henkilökohtaisesti unelmoin siitä, että yhteistyössä voisimme toteuttaa sairaalassa vertaistukeen ja kokemustoimintaa liittyviä ryhmiä, luentoja tai teemailtoja. Tiedän jo nyt, että tulemme järjestämään mielenterveysviikolla 22.11.2023 MieliOLKA-pisteellä järjestötorin, jossa voi tutustua järjestö- ja seurakuntatoimintaan.

Toiminta käynnistyy kunnolla MieliOlkapisteellä lokakuussa, jolloin siellä päivystävät eri järjestöjen ammattilaiset mm. FinFami Satakunta ry, Lounais-Suomen Syli ry (syömishäiriöitä sairastavien ja omaisten yhdistys), Porin mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja, Satakunnan KRIS ry ja seurakunnan työntekijät ma-to klo: 12-16.

OLKA-pisteet perusterveydenhuollossa

Perusterveydenhuollon OLKA-pisteillä 3. sektorilla on mahdollisuus toteuttaa ennaltaehkäisevää työtään entistä paremmin. OLKA-pisteillä olemme lähellä ihmisiä, joille voimme jakaa tietoa ja vaikuttaa tiedon jakamisella ihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja terveyden edistämiseen. Kohtaamisissa voimme myös tarjota apua ja vertaistukea silloin, kun ihmiset kokevat sitä tarvitsevansa.

OLKA-pistetoiminta on 3. sektorille oiva mahdollisuus tavoittaa ne, jotka ehkä kuuluvat kunkin meidän toimintojemme kohderyhmiin, mutta jotka eivät ole vielä toiminnastamme kuulleet.

Kohtaaminen ei ole pelkästään toimintaa, sen kysymistä MITÄ SINULLE KUULUU?, vaan aito kohtaaminen on teko, jossa ihmiselle tulee kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi tulemisen tunne. Tuo tunne jättää ihmiseen tunnemuistijäljen, joka säilyy ihmisessä pitkään.

OLKA-muistijäljen mukana tuomme ihmisille toivoa ja välittämistä.

 OLKA-toiminnan uutiskirjeen voit lukea tästä OLKA-Satakunta uutiskirje 0923

Kirjoittanut Elina Uusivuori, toiminnanjohtaja FinFami Satakunta ry

Lisätiedot ja yhteydenotot

Elina Uusivuori
Elina Uusivuori

Toiminnanjohtaja

p. 044 5454 628
[email protected]

Aiheesta muualla

Olka-toiminta Satakunnassa lisää täältä

Olka-toiminnasta yleisesti lisää täältä

Olka-toiminta Hyvinvointialueella lue täältä

OLKA-toiminnan UUTISKIRJE OLKA-Satakunta uutiskirje 0923

 

 

Pin It on Pinterest